Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu občinskih redarjev – visoke temperature in poslabšanje delovnih pogojev

Občinski redarji, ki svoje delo opravljajo na prostem (pretežno peš), so še posebej izpostavljeni, saj svoje naloge opravljajo po več ur neprekinjeno, ter so pri tem izpostavljeni ekstremno visokim temperaturam, predvsem UV sevanju sončnih žarkov. UVA ultravijolično sevanje stara kožo, UVB sevanje pa na izpostavljeni koži povzroča opekline in posledično okvare DNK oziroma mutacije kožnih celic.
 
Ultravijolično sevanje povzroča okvare, ki vodijo v razvoj kožnega raka. V Sloveniji za kožnim rakom vsako leto zboli več kot 3.000 ljudi, od tega približno 700 za melanomom kot najnevarnejšo obliko. Več kot 150 bolnikov vsako leto tudi umre zaradi kožnega raka. Kožni rak je na slovenskem seznamu poklicnih bolezni razvrščen pod številko 36 med boleznimi, ki jih povzročajo neionizirna sevanja (ultravioletno, infrardeče, lasersko, mikrovalovno, električno in magnetno polje).

V SORS zato delodajalce pozivamo, da občinskim redarjem omogočijo varno delo na soncu, kar pomeni poleg že zakonsko predpisane nošnje uniforme, sprejetje še dodatnih preventivnih ukrepov, kot so zagotavljanje sončnih očal s primerno UV zaščito, zagotavljanje zaščitnih krem z zaščitnim UV faktorjem najmanj 30, skrajšanje izpostavljenosti najbolj močnemu soncu med 10. in 16. uro, kombinacijo dela na prostem in v zaprtih prostorih, pogostejši odmori.

Predvsem pa apeliramo, da se občinskih redarjev po nepotrebnem ne izpostavlja ekstremnim vremenskim vplivom.

 

 Slike: